Itse tehdyt ekologiset kodinpuhdistusaineet (DIY)

Edeltävät viikot olen penkonut verkkosivuja ja tehnyt kotikokeiluja erilaisista tee-se-itse-kodinpuhdistusaineista. Eli siis googlettanut ja siivonnut. Olen tullut havaitsemaan, että ekologisten pesuaineiden valmistaminen itse on näemmä paitsi mahdollista myös vieläpä varsin yksinkertaista sekä edullista. Nyt ei kuulkaa enää ole ainakaan hinta ympäristö- ja ihmisystävällisen kodinpuhdistamisen esteenä, #itteteinjasäästin.

Perussääntönä pesuaineissa toimii se, että miedosti happamat puhdistusaineet sopivat esimerkiksi keittön ja pesutilojen siivoamiseen, sillä ne poistavat myös kalkkia. Miedosti emäksiset pesuaineet puolestaan soveltuvat ylläpitopuhdistukseen ja tahranpoistoon. Emäksisillä puhdistusaineilla on happamia enemmän puhdistustehoa.

Kemikaali on neutraali käsite. Se ei ole hyvä tai paha, eikä kerro mitään aineen ominaisuuksista. Jos tarkoittaa joidenkin kemikaalien huonoja piirteitä, pitäisi puhua esimerkiksi terveydelle tai ympäristölle haitallisista kemikaaleista. (Suomalaiset eivät ole tietoisia kemikaalien haitoista)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marseille-saippua, pesupähkinöitä & appelsiini-etikkapesuaine

Koska pesuaineiden kemikaalien ja niiden tarkoituksenmukaisten tai esimerkiksi ympäristölle haitallisten vaikutuksien selvittäminen ei tällä lyhyen kemian tietopohjalla ole ihan yksinkertainen juttu, on hyvä aloittaa raaka-aineista, joiden sisällön kykenee ymmärtämään. Googlettelun perusteella kokeiluun valikoituivat kolme puhdistusmenetelmää: pesupähkinät, etikka + sitrushedelmät sekä aito Marseille-saippua. Näissä kaikissa raaka-aineissa oli puolensa, mutta voittajaksi valikoitui monikäyttöisyydessään, puhdistustehossaan ja miellyttävyydessään ehdottomasti viimeinen.

Pesupähkinät

Pesupähkinät toimivat kokemukseni mukaan pyykin pesussa, mutta ekopesuaineasiaa googletellessani törmäsin myös siihen, että niistä keiteltyä liuosta voi käyttää puhdistamiseen laajemminkin. Pesupähkinät sisältävät saponiinia, joka käyttäytyy saippuan tavoin, eli vähentäen pintajännitystä. Ei muuta kuin kokeilemaan siis!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TEE NÄIN (alkuperäinen ohje esim. täältä):

 • Kiehauta reilu kourallinen pähkinöitä (n. 8 kokonaista) litrassa vettä
 • Ota liesi pois päältä ja jätä pähkinät likoamaan kannen alle
 • Siivilöi liuos puhtaaseen pulloon
 • Säilytä pesuliuosta jääkaapissa

Valmis liuos ei tuoksullaan hurmannut, jos nyt totta puhutaan. Kokeilin liuosta kodin yleispuhdistuksessa, mutta nuiva tuoksu vierotti minut tästä vaihtoehdosta hyvin nopeasti. Myöskään liuoksen pesuteho ei rätillä pyyhittynä oikein vaikuttanut tai tuntunut poikkeavan vedellä pyyhkimisestä. Kokeilin nestettä myös pyykin pesemiseen, mutta tässäkin pesutulos jäi tavallisten pesupähkinöiden vastaavalle selkeästi. WC-tilojen pesussa liuos kuitenkin yllätti! Juuriharjalla ja pesupähkinälioksella hangattuna sain pesuhuoneen lattiat todella puhtaaksi. Lisäsin saumoihin ja muihin kinkkisiin kohtiin vielä soodaa ja tulosta tuli. Mikä osuus mekaanisella harjauksella ja liuoksen pesuteholla oli – mene ja tiedä, mutta ainakin uskalsin pestä pesuhuoneen huoletta niin, että lapset kylpivät vieressä.

Pesupähkinöistä tehtyä pesuliuosta tulee säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon verran. Pidän siitä, että yleispesuaineliuokset ovat aina käsillä keittiössä ja WC:ssä, eikä tulisi pieneen mieleenkään laittaa WC:ssä pyörinyttä pesuainepulloa takaisin elintarvikkeiden joukkoon, joten tästäkin syystä pesupähkinöiden hyödyntäminen jatkuu tässä taloudessa (värillisen) pyykin parissa.

 • Hyvää:
  • Hyvä pesuteho pesuhuoneen lattiapinnoilla
 • Huonoa:
  • Epämiellyttävä tuoksu
  • Huono säilyvyys (jääkaappi säilytys)

Appelsiini-etikkapuhdistusaine

Appelsiinin kuoriin ja etikkaan perustuvan pesuaineen valmistaminen on varsin yksinkertaista. Alkuperäinen ohje löytyy esimerkiksi täältä. Etikkaan (ph 2,9) perustuvasta puhdistusaineesta tulee melkoisen hapan. Appelsiinien käyttö kyseisessä DIY pesuaineessa liittyy ilmeisesti paitsi niiden miellyttävään tuoksuun, myös appelsiiniöljyn tahroja poistavaan ominaisuuteen. Kuinka paljon öljyä liottamisen aikana etikkaan liottuu, en osaa sanoa. Kyseessä on kuitenkin emäksinen aine, joten oletan tämän hieman laskevan pesuaineen happamuusastetta.

Appelsiini-etikka_Perheestä.jpg

TEE NÄIN:

 • Laita appelsiininkuoria (4-5 appelsiinin kuoret) lasiastiaan
 • Kaada päälle väkiviinaetikkaa niin että kuoret peittyvät
 • Laita kansi päälle ja anna tekeytyä vähintään kahden viikon ajan
 • Siivilöi harson läpi puhtaaseen suihkepulloon

Pesuaine toimi erityisen hyvin keittiön sekä pesuhuoneen pintojen ylläpitosiivouksessa ja WC-altaan pesun viimeistelyssä sen kalkkia irroittavan ominaisuutensa vuoksi. Etikkapesuaineen hajua neutraloiva teho ilmeni toden teolla vaipparoskiksen säiliöämpärin kanssa: pussin tyhjennyksen yhteydessä tehty säiliön suihkuttelu ja huuhtelu veivät roskiksen (kuoleman) hajun oikeasti mennessään! Jo tämän ominaisuuden vuoksi tämä pesuaine pääsee jokapäiväiseen käyttöön meillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Hyvää:
  • Hajuja ja kalkkia poistava ominaisuus
  • Edullisuus
  • Raaka-aineiden helppo saatavuus
 • Huonoa
  • Etikan voimakas haju

Marseille-saippua

Tässä on ehdottomasti voittaja! Luonnonkosmetiikkalaatuinen vegaaninen Marseille-saippua tuntuu taipuvan nimittäin melkein kaikkeen. Paitsi että sitä voi hyödyntää monipuolisesti kodin puhdistusaineena, se toimii myös ihmisen pesemisessä! Saippua nimittäin osoittautui liuoksen muotoon saatettuna paitsi kelvolliseksi astian- ja pyykinpesuaineeksi, myös sellaisenaan erinomaiseksi shampoopalaksi.

Marseille-saippualiuoksen valmistamiseen tarvitset veitsen, keittiövaa’an (ei välttämätön, silmämääräinen mittaaminen riittää), pienen monitoimihienontajan tai raastinraudan, kuumaa vettä, säilytysastian valmiille liuokselle sekä halutessasi muutaman tipan eteeristä öljyä. Itse pidän erityisesti pyykinpesussa tuoksuttomuudesta, eli siitä että puhdas tuoksuu puhtaalle, eikä jollekin inhalle synteettiselle hajusteelle. Ylipäänsä olen hyvin nirso nykypäivisin minkään sortin lisätyille tuoksuille, mutta Frantsilan eteerinen piparminttuöljy tekee tähän kyllä positiivisen poikkeuksen. Ihanan raikas, puhdas ja suorastaan syötävän herkullinen tuoksu piristää esimerkiksi astianpesuaineeksi aiottua pesuliuosta mukavasti.

PERUSPESUAINELIUOS

ASTIANPESUNESTE

TEE NÄIN:

 • Lohkaise isolla terävällä veitsellä isommasta saippuapalasta n. 5o g pala
 • Raasta tai surauta hienoksi pienellä monitoimihienontajalla (siis MIKÄ tuon laitteen nimi oikeasti on??)
 • Laita hienonnettu saippua kuumaa kestävään astiaan ja kaada kuuma vesi päälle
 • Sekoittele saippuaa hieman sen liuetessa veteen
 • Kaada valmis liuos pulloon
 • Lisää halutessasi eteeristä öljyä
 • Hyvää:
  • Todella monikäyttöinen
  • Ihana laatu
  • Hyvä rasvanpoistoteho
  • Edullinen
 • Huonoa:
  • Saippuasta tehdyssä liuoksessa on melko juureva väri
  • Saippuan ominaistuoksu voi häiritä

Yhteenveto

Kodin puhdistamisessa pärjää hyvinkin ”kemikaalipihisti”, kunhan muistaa seuraavan:

Pesutapahtumaan tarvitaan aina neljää eri tekijää: kemiaa eli pesuainetta, aikaa, lämpötilaa ja mekaniikkaa, kuten hankausta. Jos yhtä neljästä on mukana vähemmän, tarvitaan jotakin toista enemmän. (Teknokemian Yhdistys)

Päivittäiseen käyttöön kokeiluista jäivät Marseille-saippua ja etikka-sitrusliuos. Pesupähkinöitä käytämme jatkossa edelleen tumman pyykin pesemiseen, johon ne nähdäkseni parhaiten soveltuvat.

Tein Marseille-saippuasta omat liuoksensa pesuhuoneen pesemiseen sekä astianpesuaineeksi. Ylläpitopyyhkimiseen sekä pesua märkätiloissa viimeistelemään käytän sitrus-etikkaliuosta suihkeena. Tein etikasta appelsiinisen version pesuhuoneeseen ja samalla metodilla, joskin laimennettuna sitruunasta vastaavan keittiöön yleispesusuihkeeksi. Marseillen-saippualiuoksella saa pestyä pintoja erityisen tehokkaasti, kun sitä tiputtaa muutaman tipan kosteaan pesusieneen. Pesen tätä nykyä paitsi hiukseni myös kasvoni isosta Marseille-saippusta lohkaisemallani palalla ja ihoni on paremmassa kunnossa kuin aikohin. Hiuksista tulee puhtaat, hoidetut ja helposti käsiteltävät. Tämä on siis monikäyttöinen löytö paitsi kodin puhdistamiseen myös kosmetiikkahyllylle!

Astioiden pesemisessä kannattaa muistaa, ettei pesuvettä kannata kyllästää liialla pesuliuoksella, jotta pesutulos ei kärsi: jos tiski on kovin rasvaista, kannattaa veteen maltillisen pesunestemäärän lisäksi lisätä hieman soodaa (lisää emäksisyyttä) ja pestä astiat kuumalla vedellä. Kädet kannattaa myös suojata paitsi kuumalta vedeltä niin myös soodan kuivattavalta vaikutukselta tiskaukseen pyhitetyillä kumihanskoilla. Marseille-saippuasta tehty liuos toimii hienosti myös pyykinpesussa – tästä lisää perehtyessäni seuraavaksi ekopyykinpesun kiemuroihin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Seuraa Perheestä blogia Facebookissa ja Instagramissa!

BLOGIPÄIVITYKSEN KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Marseille-saippua + Frantsilan eteerinen Piparminttu-öljy saatu blogin kautta Ruohonjuuresta

 

SaveSave