OLYMPUS DIGITAL CAMERASuklaa-vadelmakakun ohje on gluteeniton, maidoton, kananmunaton, soijaton, maissiton ja pähkinätön. Ja ihan mielettömän hyvää ❤ Ohjeesta riittää herkuteltavaa noin kahdeksalle hengelle.

Tämän ohjeen pohjana toimii Nigella Lawsonin Chocolate Fudge Cake, josta juontaa ainesten käsittelytapa, jossa rasva vispataan veden kanssa sekaisin. Täytyy tunnustaa näin amatöörileipurina, että en tiedä tämän menettelyn perustaa, mutta voin vain todeta että se toimii! Pohjasta tulee ihanan mehevä, kostea, kiinteä ja herkullinen. Resepti saattaa näyttää monimutkaiselta, mutta on loppujen lopuksi varsin yksikertainen: rasva sulatetaan, ainekset mitataan, sekoitetaan ja lopuksi yhdistetään.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOlen tehnyt pohjan lukuisia kertoja ja se ei ole pettänyt vielä kertaakaan. Kakun ohjetta on myös helppo varioida. Tällä kertaa paistoin kakun pienehkössä 17 cm vuoassa ja leikkasin kakun kahteen kerrokseen, joskin taitava leikkaaja saa varmasti aikaan pohjasta kolmekin kerrosta. Yksinkertaisin versio kakusta lienee se, että unohtaa täyttämisen, paistaa pohjan laakeammassa kakkuvuoassa (esim. 23 cm) ja täräyttää päälle kreemin ja haluamansa koristeet. Pohja on niin mehevä, että se maistuu hienosti ilman täytettäkin. Olen tehnyt kakkua myös minttusuklaisena, mutta tällä kertaa turvauduin vadelman ja suklaan pyhään liittoon makupareina. Kakun voi myös sekä täyttää että kuorruttaa ohjeen kreemillä; jos käytät kreemiä myös täytteenä, tuplaa kuorrutuksen ohje.

AINEKSET

Kuivat ainekset

 • 1,5 dl riisijauhoja
 • 1,5 dl perunajauhoja
 • 2 dl sokeria
 • 0,75 dl (luomu)kaakaojauhetta
 • 1,5 tl vaniljasokeria
 • 1 tl leivinjauhetta (Xtra on maissiton)
 • 0,5 tl soodaa
 • ripaus suolaa

Rasva

 • 1 dl sulatettua maidotonta margariinia (esim. Keiju rypsi laktoositon)
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 • 1,25 dl kylmää vettä

Nestemäisen ainekset

 • 0,75 dl päärynäsosetta (Bonne)
 • 0,75 dl kermaista kookosmaitoa (Santa Maria lisäaineeton)
 • 1 tl omenaviinietikkaa

Kuorrutus ja täyte

 • Suklaakreemi
  • 100 g tummaa maidotonta suklaata (esim. Panda)
  • 1,25 dl maidotonta margariinia
  • 2,5 dl tomusokeria
 • Kotimaisia (pakaste)vadelmia
 • Sokeria
 • Tuoreita vadelmia ja suklaarouhetta koristeluun

TEE NÄIN

 • Laita uuni kuumenemaan 175°C
 • Sekoita kuivat ainekset keskenään
 • Sekoita sulatettu margariini ja rypsiöljy keskenään ja lisää kylmä vesi. Vispaa tasaiseksi
 • Sekoita loput nestemäiset ainekset keskenään ja lisää rasvaseokseen
 • Lisää nestemäiset ainekset kuivien sekaan ja sekoita tasaiseksi
  • HUOM! Taikina jää löysäksi, se kuuluu asiaan
 • Paista leivinpaperilla vuoratussa irtopohjavuoassa uunin alatasolla 175°C
  • 23 cm vuoassa paistoaika on noin 40 min
  • 17 cm vuoassa paistoaika on noin 50 min

Kokoaminen ja koristelu

 • Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kerroksiin
  • Kerrosten leikkaaminen on helpompaa viileässä vetäytyneestä kakusta, eli pyri valmistamaan kakku hyvissä ajoin
 • Sulata täytteen vadelmat ja sekoita joukkoon makusi mukaan sokeria
  • Jos käytän ulkomaisia vadelmia, muista keittää ne (vähintään 2 min)
 • Levitä vadelmia ja/ tai kreemiä pohjalle ja nosta toinen kerros kakun päälle

Kuorrutuksen valmistaminen

 • Sulata kuorrutteen tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja sekoittele tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, jos suklaa on päässyt kuumemmaksi
 • Vatkaa maidoton margariini pehmeäksi, lisää tomusokeri ja vatkaa kreemiksi
 • Lisää sula suklaa ja sekoita tasaiseksi
 • Levitä kreemiä kakun päälle esimerkiksi veitsellä tai pursottaen
  • Kuorrutus on lämpimänä melko notkeaa, mutta pursottautuu hyvin ja jähmettyy viilentyessä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraa Perheestä blogia myös Instagramissa ja Facebookissa!

SaveSave

16 replies on “Vadelma-suklaakakku (gluteeniton, maidoton, munaton)

 1. Keijun rypsi lisäaineeton sisältää maitoa! Sai myös epäilemään, että osaatko katsoa maissittomat oikein, sillä se miljoona kertaa hankalampaa kuin maidoton.

  Tykkää

  1. Kiitos 🙂 Voi hyvin korvata toisella etikalla, pääasia on että taikinaan tulee happoa! Persikkasose vaikuttanee makuun hieman, mutta en usko että huonoon suuntaan. Koostumuksen kannalta en usko tämän vaikuttavan suuntaan tai toiseen.

   Tykkää

 2. Voi NAM 😛 Oletko kokeillut tehdä pohjaa tuolla intiaanisokerilla tai mahdollisesti kookoskokerilla? Olen yrittänyt jättää valkoista sokeria vähemmälle, ja siirtynyt kookoskerin käyttäjäksi (siinä on ihanan paahteinen maku) mietin vain käyttäytyyköhän se leivonnassa miten? En ole vielä testannut 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei! Hyvin voit vaihtaa sokerin edellämainittuihin, etenkin kun sokeria ei tarvitse vaahdottaa kyseisessä ohjeessa. Esim. kookossokeriin vaihtaminen vaikuttaa ainoastaan makuun tuomalla mainitsemaasi paahteista vivahdetta. Kookossokeri on mielestäni parhaimmillaan mausteisissa ja suklaisissa leivonnaisissa voimakkaan makunsa vuoksi. Intiaanisokeri on maultaan hieman miedompi ja lähempänä perinteistä kidesokeria, mutta mielestäni kookossokeri on tehokkaampi makeuttaja, eli sitä tarvitsee lisätä vähemmän.

   Tykkää

  1. Taikinaan kannattaa lisätä soodan vuoksi happoa ja tämän voi tehdä etikan sijaan myös esimerkiksi sitruunamehulla. Jos jättää taikinasta happoa tuovan raaka-aineen pois, kannattaa sooda korvata leivinjauheella (1 tl)!

   Tykkää

 3. Hei! Löysin blogisi kun googletin ekologisesta pyykinpesusta ja löysin heti paljon mielenkiintosia juttuja. Tätä kakkureseptiä olen kuolannut monta päivää ja nyt pääsin testaamaan 😀 joku meni ehkä pieleen, kun kakku ei kohonnut ollenkaan. Sen lisäksi se mureni palasiksi, kun koitin leikata kahteen osaan. Voisiko johtua siitä, että sekotin vahingosa rypsiöljyn ja veden sekaisin ja sitte vasta rasvan. Muuten mielestäni noudatin ohjetta ja maku on kyllä hyvä, tosin todella tuhti ja suklainen

  Liked by 1 henkilö

  1. Moikka! Vaikuttaa siltä, että kohotusaineet eivät ole jostain syystä toimineet? Muistitko lisätä etikkaa taikinaan? En usko, että syy on rasvoissa, epäilisin ennemmin, että ohjeesta on jäänyt esimerkiksi joku raaka-aine epähuomiossa lisäämättä. Kakun kolmeen kerrokseen leikkaamisen kohdalla osittain mureneminen on lähes väistämätöntä, mutta kahteen osaan pitäisi viileässä levänneen kakun leikkautua nätisti. Toivottavasti sait kakun kuitenkin kasattua ja kostutettua maukkaaksi!

   Tykkää

   1. Hmmm…laitoin kyllä leivinjauhetta ja soodaa ja etikankin muistin. Ehkä tosiaan kohotusaineitten kanssa kuitenkin jokin meni pieleen. Sain kakun kuitenkin kasattua ja kuten sanoin, maku oli hyvä. Pitänee siis kokeilla joskus uudestaan, josko ulkomuotokin paremmin onnistuisi 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s