Kesällä on paljon kivaa tekemistä, eikä patojen äärellä pitkään seisoskeleminen oikein tunnu aina motivoivalta. Pinaattikeitto ja pikaiset tattarisämpylät muodostavat keveän ja käden käänteessä valmistuvan, täysipainoisen aterian lounaspöytään!

 

VEGAANINEN JA GLUTEENITON PINAATTIKEITTO

Maidottomasta ja gluteenittomasta versioinnista huolimatta tämä keitto maistui omaan suuhuni ihan autenttiselta. Hieman raikkaammalta, kuin maitopohjainen versio tosin, mutta omasta mielestäni tämä on vain positiivinen asia. Ohje on luontaisesti gluteeniton ja maidoton versio Valion sivuilta löytyvästä pinaattikeiton ohjeesta ja siitä riittää syötävää noin neljälle hengelle.

AINEKSET

 • 1 l mantelimaitoa (tai esim. riisimaitoa)
 • 1 dl hienoja riisijauhoja (Risenta)
 • 2 rkl maidotonta margariinia (esim. Keiju rypsi laktoositon)
 • 1 pss (150 g) kotimaista pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • valkopippuria maun mukaan

TEE NÄIN

 • Kaada kylmä kasvimaito kattilaan ja vispaa joukkoon riisijauhot
 • Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi ja keittele hetki miedolla lämmöllä kunnes keitto alkaa sakeutua
 • Lisää margariini, pakastepinaatit, suola sekä ripaus valkopippuria ja kypsennä vielä hetki

Pinaattikeitto_Perheesta_blogi

HIIVATTOMAT PIKASÄMPYLÄT

Tiesitkö, että tattari sisältää esimerkiksi ruista enemmän rautaa ja proteiinia? Tattari on hyvän ravintosisältönsä lisäksi niitä harvoja luontaisesti gluteenittomia ”viljoja” (tattari ei itseasiassa ole vilja vaan tatarkasvi), joita on mahdollista löytää kotimaisena. Esimerkiksi Keskisen Myllyn tuotteet ovat kaikki kotimaista tattaria, joka tuotetaan myllyssä, jossa jauhetaan ainoastaan tattaria.

Tällä ohjeella pyöräytät pöytään rapeakouriset, kuohkean herkulliset ja luontaisesti gluteenittomat leipäset käden käänteessä. Tattarirouhe tuo hiivattomiin pikasämpylöihin kuohkeutta, joten suosittelen vahvasti käyttämään sitä, mutta voit korvata rouheen myös hiutaleilla – tällöin koostumus on tiiviimpi, mutta leipää yhtä kaikki. Jätä taikina lusikoitavan löysäksi.

Leivät ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta eivät kovetu säilytettäessäkään. Säilytä ylijääneet leivät viileässä ja paahda leivänpaahtimessa ennen nauttimista. Ohjeesta tulee noin 16 pientä sämpylää.

AINEKSET

TEE NÄIN

 • Kuumenna uuni 225°C
 • Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään
 • Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi
 • Nostele lusikalla taikinaa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille
 • Paista 225°C n. 18 min

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraa Perheestä blogia myös Instagramissa ja Facebookissa, niin saat tiedon uusimmista resepteistä!

4 replies on “Pinaattikeitto & pikasämpylät (luontaisesti gluteeniton, vegaaninen)

  1. Hei Katja! Tarkoitatko, että leivät leviävät pellillä? Lieneekö taikina sitten ollut hieman liian löysää? Oletko käyttänyt tattarirouhetta vai hiutaleita valmistamisessa? Taikinahan ei sinänsä kohoa merkittävästi, eli pulleiden sämpylöiden sijaan taikinasta syntyy ennemminkin leipäsiä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s